Skocz do zawartości

Rola Burmistrza i Rady Miasta

Hubble

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dokładnie o to samo miałem zapytać i wkleić :lol: Wyprzedziłeś mnie minutami. Myślę ,że właśnie tak będzie i nie wiem czemu taki Włodek zachwycony tym ,że dietę dostanie czy tym budynkiem icon_eek.gif

Odnośnik do odpowiedzi
  • Odpowiedzi 980
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Olo pajacu nie zmyślaj dyrdymałów. W Ińsku radni nie mają dodatkowych "apanaży" za wyjazdowe sesje co najwyżej dodatkowo zapłacą za paliwo do własnych samochodów, aby dostać sie na budowę do Ciemnika, jak było ostatnio !!

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak; trzy dni baletów z okazji otwarcia "Orlika" zapewne nie jest za pieniądze gminne. Michał ma rację jak będą czytać sponsorów to niech was nie dziwi "KTO"! Mnie już nic nie zdziwi. Nawet jak się matką chrzestną okaże Racinowska. Poza tym będą odkrycia ROKU na otwarciu więc proszę lecieć na imprezy. Nie zapomnijcie zabrać ze sobą swojej kiełbaski bo inaczej będziecie tylko patrzeć jak inni się opychają. Ciekawe czy Pan Burmistrz jeszcze swoją "kiełbaskę" ma?????

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ,że rajca jest skłonny wejść w tyłek burmistrza i wytrzeć mu nos. Tak to jest jak szefowie rady nic sobą nie reprezentują. Potwierdza się ,że za kilkaset złotych darmowego ogołocą gminę do końca. Co taki Terebecki czy Kościelny może wymyślić? Tylko przyklasnąć , jak to zrobili podwyżki dla gminnych obiboków bo i sami nie są lepsi. Czy oni nie wiedzą ,że Ginawa ich dobije i nawet dobry sponsor nie pomoże!!! Jeżeli jeszcze do tego właściciele domów obciążanych dotychczas nie zgodnie z prawem podatkami upomną się o swoje kwoty wraz z odsetkami, to czarno widzę przyszłość.

Odnośnik do odpowiedzi
gmina -zakłąd pracy

Gdyby spojrzeć na gminę bardzo obiektywnie, to jest to bezproduktywny zakład pracy, który na przestrzeni ostatnich burmistrzów był ciągle powiększany o nowe stanowisko. Przybywało zależności, układów i powiązań. kto się nie zmieścił w gminie był i jest nadal umieszczany w szkole. A przecież i tam jest ludzi o wiele za dużo w stosunku do młodzieży. I tak prawie połowa 12mln. budżetu idzie na te dwie jednostki samorządowe. To nie zakład produkcyjny lecz spowalniacz rozwoju gminy. Pierwszy krok , to zmniejszenie w gminie zatrudnienia i to przynajmniej o 1/3, w szkole też może być o 10-12 mniej . Gdyby do tego zmniejszyć w kryzysie zarobki, to i znalazły by się środki na lokalną infrastrukturę. A tak coraz większy bród, smród i głupota. Tak zawsze jest jak rządzi jedna opcja,przykładem może być chociażby PO. Ludzie nawet nie wiedzą co ich czeka w najbliższych 2-5 latach.Nie będą to nawet orzechy i mówiąc o kokosach!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież od dawna tu piszę ,że najwięcej darmozjadów jest w szkole i gminie. To dwa ośrodki pracy chronionej- przez władze. Tam tylko rozpleniają się jak przez pączkowanie rodzinne watahy. Dzisiaj nie zabraknie rodzinnych statystów do pokazania zainteresowania otwarciem"Orlika". Jednym słowem tańce ,hulanki ,swawole ha ha ha

Odnośnik do odpowiedzi

No nie tylko, komuchy razem ze świętojebliwymi odbyli modły nad orlikiem, żeby im murawa się nie zwinęła i lampy nie świeciły w ciągu dnia. Reszta w rękach eksperta Paciejewskiego. Będąc w Szczecinie wiele widział i słyszał, a dzisiejsza sprawność zależy od znajomości. Tak czy siak tuskoorlik z bólem się narodził, co będzie dalej zobaczymy.Przecież w 2012r Polska sportem stoi !!!! A PO EURO MOŻE LEŻEĆ !!!!!

Odnośnik do odpowiedzi

28 czyli w środę mamy komisje i 29 sesja na BIP-ie w ciąż brak informacji. Z tego co przeczytałem na portalu rada opiniuje skargę na burmistrza jaką złożył mieszkaniec Granicy za brak oświetlenia. Radny Szafran napisał, że rada za uznać ją za bezzasadną. Hmm przed wyborami w 2010 roku dziwnym trafem montowano nowe oświetlenie. Mieszkańcy płacą podatki i należy im się chociaż montaż oświetlenia. Kolejne foux pas radnych nie wyodrębnią funduszy sołeckich. Rajca ostatnio zapowiadał na caffe obniżkę pensji burmistrza jak widać z porządku obrad to nie wynika. Czyli chciano nas wprowadzić w błąd. Oj stacza się to Ińsko co raz bardziej cofamy się Panowie i Panie radni. Zacznijcie bardziej intensywnie pracować i nie liczcie, że budżet zostanie uratowany dzięki żwirowni. Więcej zostanie wydane na szkody spowodowane działalnością kopalni. Czas najwyższy skupić się na dotacjach zewnętrznych jak inne gminy i szukać mało uciążliwych inwestorów. No ale przecież na każdej sesji kto nie wyciągnął by tego argumentu to dostaje odpowiedź: "proszę nam znaleźć inwestorów". Już się boję co to będzie za dwa lata

Odnośnik do odpowiedzi
Czytać i jeszcze raz czytać
z Ucz się stary, ucz!!!! 21 Mar 2012 00:49

Uchwały w sprawie utworzenia funduszu sołeckiego trzeba podjąć do 31 marca

Termin na podjęcie uchwały w sprawie wyodrębnienia bądź niewyodrębniania funduszu sołeckiego w gminnych budżetach na 2013 r. jest nieprzekraczalny. Potwierdza to orzecznictwo, chociażby wyrok WSA w Krakowie, w którym sąd stwierdził, że przepis (art. 1 ust. 1 ustawy o funduszu sołeckim) należy zaliczyć do przepisów ściśle regulujących procedurę podejmowania uchwał. Podobne stanowisko wynika z wyroku WSA w Bydgoszczy. Sąd ten w wyroku z 20 stycznia 2010 r. uchylił uchwałę rady gminy w sprawie funduszu sołeckiego, właśnie dlatego, że została podjęta po określonym w ustawie terminie (I SA/Bd 951/09).

1165 gmin zadecydowało o wyodrębnieniu funduszu sołeckiego w budżetach na 2012 r.

Podjęcie uchwały w sprawie wyodrębnienia funduszu sołeckiego jest obligatoryjne.

– Obowiązkiem organów gminy, zgodnie z konstytucyjną zasadą legalizmu, jest podejmowanie działań mających na celu wykonywanie nałożonych ustawą obowiązków – wyjaśnia Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji. Oznacza to, że niepodjęcie żadnej uchwały w tej sprawie w wyznaczonym ustawą terminie stanowi złamanie prawa.

Z wnioskiem do wójta

– Uchwały w sprawie wyodrębnienia bądź niewyodrębnienia funduszu powinny być podejmowane w tych gminach, w których funkcjonują jednostki pomocnicze, czyli sołectwa – mówi Marek Poniatowski, prezes Regionalnej Izby Obrachunkowej w Lublinie. – Podejmowanie takich uchwał w gminach, których statuty nie przewidują tworzenia sołectw, należy jednak uznać za bezprzedmiotowe – wyjaśnia prezes lubelskiej RIO.

Ile środków z funduszu sołeckiego przypada dla danego sołectwa, może obliczyć każdy. Służy temu wzór zawarty w art. 2 ustawy o funduszu sołeckim. Ostatecznego i wiążącego obliczenia dokonuje jednak wójt (burmistrz, prezydent miasta). Następnie wyliczenie to przekazuje sołtysom. Ma na to czas do końca lipca.

30 września to termin dla sołtysa na złożenie wniosku o przyznanie środków z funduszu sołeckiego

Zaznaczyć w tym miejscu trzeba, że ustawodawca przyznał radzie gminy kompetencję do zwiększenia środków funduszu ponad wysokość ustaloną zgodnie z ustawowym wzorem. Podejmując taką uchwałę, radni powinni pamiętać jednak o tym, że zwiększona wysokość środków funduszu sołeckiego nie jest wliczana do wydatków wykonanych w ramach funduszu. A tym samym nie wchodzi do puli środków objętych częściowym zwrotem z budżetu państwa, o którym mowa w art. 2 ust. 4 ustawy o funduszu sołeckim.

Gdy sołtys nie może

Warunkiem przyznania sołectwu w 2013 r. środków z funduszu jest złożenie do wójta (burmistrza, prezydenta miasta) przez sołtysa wniosku. Ten jest uchwalany przez zebranie wiejskie z inicjatywy sołtysa, rady sołeckiej lub co najmniej 15 pełnoletnich mieszkańców sołectwa.

– Wniosek powinien określać również przedsięwzięcia, które sołectwo zamierza zrealizować – mówi Karol Mojkowski, ekspert Stowarzyszenia Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich. – Pamiętać należy, że zgodnie z ustawą o funduszach sołeckich zadania takie powinny się zaliczać do zadań własnych gminy, być zgodne ze strategią rozwoju gminy oraz wpływać na poprawę warunków życia mieszkańców. Środki funduszu mogą być przeznaczone na działania zmierzające do usunięcia skutków klęski żywiołowej – wyjaśnia ekspert.

Aby sołectwo mogło w przyszłym roku skorzystać ze środków wyodrębnionych z funduszu, wniosek powinien trafić do wójta do 30 września 2012 r. Każdy taki wniosek musi zostać bowiem uwzględniony w projekcie budżetu gminy.

A co się stanie, jeżeli sołtys – z różnych przyczyn – uchwalonego prawidłowo wniosku przekazać nie może?

– Nie ma przeszkód, aby tę czynność wykonał np. przewodniczący zebrania wiejskiego – wyjaśnia Mirosław Paczocha, członek kolegium RIO w Rzeszowie.

podstawa prawna: ustawa z 20 lutego 2009 r. DzU nr 52 z 2009 r., poz. 420

MichałK czy Ty i ten Twój Szafran umiecie chociaż trochę rozumieć tekst pisany? No chyba ,że to za dużo jest żeby zrozumieć, że nikt nikomu łaski nie robi a fundusz sołecki musi być powołany czy Wam wszystkim się podoba czy nie!!! Masz przepis dokładnie opisane kroko po kroku co trzeba zrobić i myky, myk z tym wnioskiem do Burmistrza. Nie ma możliwości, żeby tego nie zrobił ale jak nie ma formalnego wniosku tylko"krzyk pawia" to tak możecie krzyczeć do wyborów i Szafran będzie czarował, że tylko On może wsi pomóc i powołać fundusz sołecki :lol: :lol: :lol: Co za śmieszny żart przecież do pryma aprylis jeszcze dwa tygodnie icon_eek.gif

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie mój!!! Po drugie ja wiem, że fundusz powinien być wyodrębniony. Więc nie miej do mnie pretensji czytałem to nie martw się. Jak radni się godzą na to co chce burmistrz to ich pokazuje w złym świetle. Jeżeli istnieje opozycja w Ińskiej radzie to niech się tym zajmuje. Dlaczego ja mam pisać wnioski za radnych? Burmistrz i tak razem ze swoją świętą 13 zrobi to co chce. Chyba każdy przyzna mi racje, że jako mieszkańcy możemy sobie wnioski pisać a to i tak poleci jak kamień w wodę. Taka jest niestety Ińska rzeczywistość i tak będzie co najmniej przez 2 lata co później to czas pokaże

Odnośnik do odpowiedzi

53f1da0057e83a0c9bb73ff285197828.png

Za dwa lata małolacie to nie będzie już co wyodrębniać. Można zamknąć szlabany od dróg wjazdowych i uznać że tej gminy już nie ma!! Po drugie nie gimnastykuj się niepotrzebnie, żeby cię nie łączyć z opozycją bo sam się na każdym kroku do niej przyklejasz. Przeczytaj swoje ostatnie zdanie i ostatnie zdanie Włodka z portalu i nie gęgaj tak zajadle. Poza tym jeszcze teraz ja ci pokażę ,że nie macie racji z czekaniem bo już RIO wytknęło brak takiego funduszu czy opozycja to jedna osoba czy dwie czy dziesięć to muszą radni ją podjąć. Jak nie umiecie się do tego zabrać to 29 marca (w czwartek) o godz.16 będzie w gminie radca prawny idźcie po porady jak sami nie umiecie się tym zająć. Jak na razie tylko ten Szafran dużo krzyczy mało robi. Nic nie robi tak jak burmistrz i radni! Nie różnią się wcale więc po co myśleć co będzie za dwa lata. Na pewno Burmistrzem nie zostanie Włodek ewentualnie może zostać Racinowski :lol:

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz o tym o czym ja wiem. Jeszcze raz powtarzam raz nagrywałem sesje a to nie znaczy, że działam z radnym Szafranem na każdym kroku. RIO wytknęło błąd ale powiedz mi jakie konsekwencje poniesie ktokolwiek z urzędu. Odpowiem wątpię, że ktoś je poniesie. Tak się składa, że w Polsce urzędy kontrolne przymykają w dużej mierze oko. Jeżeli obywatel popełni błąd to ściga się go i każe płacić kary, wsadza do więzienia itd. Nie mówię tu oczywiście o poważnych przestępstwach gospodarczych itp. ale o zwykłym obywatelu. Taki sytuacji jest mnóstwo. A w urzędach państwowych dość często ludzie pozostają bezkarni. Wina w tym ogromna społeczeństwa ponieważ w jakieś mierze pozwala na to. Nie wiem czy radny Szafran ma zamiar kandydować. Jeżeli będzie no to ma do tego prawo ale ja nie będę popierał nikogo z obecnie zasiadających we władzach Gminy i pisałem to już kilka razy. Też chciałbym aby sołectwa miały swoje fundusze ale powiedz mi jeszcze raz my jesteśmy od tego, żeby pisma słać do burmistrza? Owszem można było by taką akcję przeprowadzić ale musiała ona by być zorganizowana i powinny pod taki wnioskiem znajdować się podpisy większości mieszkańców sołectw. Rada została wybrana w 2010 roku i to ona odpowiedzialna jest za kontrolowanie pracy burmistrza. Niestety ja takiej kontroli nie widzę i wątpię, żeby omówienie na komisjach sprawozdania pokontrolnego RIO coś zmieniło. Dopiero kiedy RIO dobrało im się do d*** to możliwa była by naprawa nieprawidłowości. Ale jak pokazuje wcześniejsza kontrola RIO prawie nic się nie zmieniło.

Odnośnik do odpowiedzi
właśnie tak

Tak ,to prawda nic się nie zmieniło ale ta rada jest dopiero rok i niektórzy mogli jeszcze nie wiedzieć. Problem w tym,że większość to jednak ci sami!!!! Siedzą i dalej palcem w nosie gmerają. Co do sołectw to trzeba tylko 3 lub 7 osób wcale nie dużo jak widzisz mieszkańców. Tylko muszą się te osoby znaleźć. Chcesz powiedzieć, że ani ty ani Szafran nie znajdziecie trzech osób żeby taki wniosek złożyć???? Ja tam tych z wiosek nie żałuję, niech nie mają światła , niech im tiry jeżdżą przecież do referendum nie poszedł z wiosek nikt no może znikoma ilość. Tak wybrali, uwierzyli Racinowskiemu nie Tobie i nam. Byłeś na spotkaniach i wiesz jak było!!! Teraz piszą skargi??? Dopiero zaczną pisać jak żwirownia wejdzie do Ińska. Już nie mogę się doczekać ha ha ha

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje w sporej liczbie to ci sami radni siedzący od wielu lat. Ja nie mówiłem o 3-7 osobach ale o bardziej zorganizowanej akcji. Tak, żeby ludzie z wiosek zaczęli upominać się o swoje!!! Gmina Ińsko to nie tylko miasto Ińsko ale poszczególne sołectwa, wsie. Ja nie mam pretensji do ludzi ani za wybory w 2010 roku ani za referendum. Wina leży bo obu stronach. Mieszkańcy zaniechali wyrażenia opinii w tak bardzo ważnej dla nich sprawie no i trzeba to powiedzieć, że przez różne przeciwności losu za szwankowała organizacja i nie boje się do tego przyznać. Ja podczas kampanii referendalnej starałem się dawać z siebie jak najwięcej. Jedni to doceniali inni nie, a jeszcze czasami nie którzy radni mnie przez to obrażali takie informacje dostawałem od mieszkańców.

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie mówiłem, że jestem najlepszy. Napisałem, że starałem się dawać z siebie wszystko a to różnica. Gdyby frekwencja wyniosła 30% a nie 17% to wyniki nie zmieniły by się znacznie sonduję, że zdecydowana większośc nadal była by przeciwko żwirowni

Odnośnik do odpowiedzi
Nie przesadzaj, byli lepsi od ciebie na ten przykład "ziemianie" i co teraz nawet na sesję nie chcą przyjść ha ha.

Nie zrozumiałeś ironii! Mówię w tym kontekście, że ty ciągle jesteś żywy i aktywny a niektórzy podali walkowerem :lol:

Odnośnik do odpowiedzi
specjaliści

Cała ta rada na czele z Terebeckim i Kościelnym powinna skończyć chociaż podstawówkę w zakresie samorządu terytorialnego. Siedzą jak matoły i niczego nie rozumieją,liczą się tylko diety!!!

Odnośnik do odpowiedzi
Położona na północy Szwecji nad Zatoką Botnicką gmina Nordmaling przekaże bezpłatnie 100 działek osobom, które zadeklarują, że wybudują na nich domy. Samorząd chce w ten sposób pozyskać nowych mieszkańców, aby przeciwdziałać wyludnieniu.

W Szwecji dba się o ochronę środowiska, jest to państwo prosocjalne i rozumie doskonale na czym polega rozwój gminny.Porównując to podejście do ińskiej władzy, to tak jak epoka kamienia łupanego.Własną kabzę nabijają naszymi opłatamia gminę mają w d****.

Odnośnik do odpowiedzi

Między socjalem szweckim a tym co mamy w Polsce jest zbyt duża przepaść więc porównywanie jednych do drugich nie ma sensu. U nas pseudo rolnicy wykorzystują KRUS a Ci co rzeczywiście korzystają z KRUS są marginalizowani i obarczani odpowiedzialnością niskiej wydajności tej instytucji.

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...