Skocz do zawartości

Wybory samorządowe 16.11.2014 r.

MichałK

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, ale nie do końca. To ciekawa sprawa, ta jednoczesna renta i emerytura, też się nad tym zastanawiam. Ale w oświadczeniu majątkowym nie podaje się wysokości renty, czy emerytury. Zauważ jaki jest tytuł rozdziału VIII oświadczenia, mowa tam o: "dochodach osiąganych z tytułu: "zatrudnienia", "innej działalności zarobkowej", lub "zajęć" ( w domyśle zarobkowych). Oczywiście trzeba tu podać wysokości kwot uzyskanych. Natomiast ani emerytura, czy renta nie jest "zatrudnieniem", nie jest "działalnością zarobkową", nie jest też "innym zajęciem" (zarobkowym). Emerytura jest "świadczeniem nabytym", a renta jest "świadczeniem pieniężnym" z tytułu utraty zdrowia. Trzeba tu zauważyć, że w druku PIT (do urzędu skarbowego) jest osobna rubryka, w której widnieje taki zapis: "Emerytury-renty oraz inne świadczenia....." i w tej rubryce podaje się ich wysokość. Zatem w oświadczeniu majątkowym można podać wysokość emerytury lub renty, ale w żadnym wypadku nie jest to obowiązkowe.

Odnośnik do odpowiedzi
  • Odpowiedzi 1.9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Niestety (dla wiedzy wyborców), prawnik ma rację. Terebecki o tyle jest ok. że podaje te nieobowiązkowe wielkości. Szafran nie podaje i tu wyborca musi się zastanowić, czy kwota jaką otrzymuje z ZUS-u, jest na tyle wystarczająca, że może być niezależny finansowo a tym samym podatny lub nie podatny na korupcję polityczną. Wiemy z innych źródeł że szafran "działa" w wielu innych organizacjach i miejscach, które nie są "non profit" i jakieś tam pieniądze otrzymuje. Reasumując, bardziej by był ten były górnik wiarygodny, jakby ujawniał wysokość swojej emerytury, która tak nawiasem mówiąc, musi mieć swoją wartość !!

Odnośnik do odpowiedzi

"tez prawnik" sam sobie przeczy, z jednej strony wątpi, czy emerytura Szafrana pozwala mu na niezależność, a z drugiej strony stwierdza, że jego emerytura "musi mieć swoja wartość" (czytaj: jest wysoka). Co do innych "działalności" Szafrana, to po przeanalizowaniu jego oświadczenia wiem, że podaje źródła i wysokości profitów, są one na mój gust mizerne. Reasumując ja bym dał spokój Szafranowi, ale co do Terebeckiego mam wątpliwości i przy najbliższej okazji go o to zapytam

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, ale nie do końca. To ciekawa sprawa, ta jednoczesna renta i emerytura, też się nad tym zastanawiam. Ale w oświadczeniu majątkowym nie podaje się wysokości renty, czy emerytury. Zauważ jaki jest tytuł rozdziału VIII oświadczenia, mowa tam o: "dochodach osiąganych z tytułu: "zatrudnienia", "innej działalności zarobkowej", lub "zajęć" ( w domyśle zarobkowych). Oczywiście trzeba tu podać wysokości kwot uzyskanych. Natomiast ani emerytura, czy renta nie jest "zatrudnieniem", nie jest "działalnością zarobkową", nie jest też "innym zajęciem" (zarobkowym). Emerytura jest "świadczeniem nabytym", a renta jest "świadczeniem pieniężnym" z tytułu utraty zdrowia. Trzeba tu zauważyć, że w druku PIT (do urzędu skarbowego) jest osobna rubryka, w której widnieje taki zapis: "Emerytury-renty oraz inne świadczenia....." i w tej rubryce podaje się ich wysokość. Zatem w oświadczeniu majątkowym można podać wysokość emerytury lub renty, ale w żadnym wypadku nie jest to obowiązkowe.

To jest pokrętne i niewłaściwe tłumaczenie.Tak można zbyć każdego mieszkańca.rzecz jednak w tym,że obywatele mają prawo wiedzieć o swoich kandydatach wszystko.Właśnie dlatego, aby uniknąć potem domniemań lub prawdziwych zarzutów.Czy ktoś ma swoje świadczenia legalnie, czy też pani Bielawska , wsparła kogoś, bo widziała w tym interes.Renta i emerytura to też kwota uzyskana ale nasi prawnicy potrafią ją zamienić w nic i nazwać świadczeniem.Totalna bzdura, bo nawet posłowie podaję te tzw.swoje świadczenia i inne dodatki.

Moim celem było i jest spojrzenie na tych ludzi poprzez pryzmat prawdomówności i uczciwego postępowania. A takiego w nich nie było, nie ma ,i nie będzie. To odnosi się głównie do obecnych ale też potencjalnych osób,korzystających z naszych podatków na swoje wynagrodzenia.Panie prawniku, oprócz mowy płynnej i trzaskającej słowotokiem,przydało by się chociaż trochę moralności i uczciwości.Ludzie na wsi nie muszą być głupi i zmanipulowani.Przynajmniej nie większość.

Odnośnik do odpowiedzi

"tez prawnik" sam sobie przeczy, z jednej strony wątpi, czy emerytura Szafrana pozwala mu na niezależność, a z drugiej strony stwierdza, że jego emerytura "musi mieć swoja wartość" (czytaj: jest wysoka). Co do innych "działalności" Szafrana, to po przeanalizowaniu jego oświadczenia wiem, że podaje źródła i wysokości profitów, są one na mój gust mizerne. Reasumując ja bym dał spokój Szafranowi, ale co do Terebeckiego mam wątpliwości i przy najbliższej okazji go o to zapytam

Sorry, zapomniałem się pod tym postem podpisać.

Warto tu jeszcze zauważyć, że do każdego oświadczenia majątkowego dołączane jest zaznanie podatkowe PIT, więc odpowiednie organy znają wszystkie dochody. Poza tym oświadczenie majątkowe jest narzędziem przeciwdziałającym korupcji, to czy radny silnie popiera burmistrza, czy też jest w ostrej opozycji nie ma żadnego wpływu na wysokość renty czy emerytury, bo one nie zależą od burmistrza. Pewnie dlatego w obecnym druku oświadczenia nie mówi się o rencie i emeryturze, bo w poprzednim wzorze druku te dochody były wyraźnie nazwane.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pokrętne i niewłaściwe tłumaczenie.Tak można zbyć każdego mieszkańca.rzecz jednak w tym,że obywatele mają prawo wiedzieć o swoich kandydatach wszystko.Właśnie dlatego, aby uniknąć potem domniemań lub prawdziwych zarzutów.Czy ktoś ma swoje świadczenia legalnie, czy też pani Bielawska , wsparła kogoś, bo widziała w tym interes.Renta i emerytura to też kwota uzyskana ale nasi prawnicy potrafią ją zamienić w nic i nazwać świadczeniem.Totalna bzdura, bo nawet posłowie podaję te tzw.swoje świadczenia i inne dodatki.

Moim celem było i jest spojrzenie na tych ludzi poprzez pryzmat prawdomówności i uczciwego postępowania. A takiego w nich nie było, nie ma ,i nie będzie. To odnosi się głównie do obecnych ale też potencjalnych osób,korzystających z naszych podatków na swoje wynagrodzenia.Panie prawniku, oprócz mowy płynnej i trzaskającej słowotokiem,przydało by się chociaż trochę moralności i uczciwości.Ludzie na wsi nie muszą być głupi i zmanipulowani.Przynajmniej nie większość.

Prawo jakie jest, to jest i należy go przestrzegać, mój domysł dlaczego z druku oświadczenia zniknęły słowa "renta, emerytura" wyjaśniłem wyżej. To czy mieszkańcy mają prawo wszystko wiedzieć też jest takie..... bo za chwilę będą chcieli wiedzieć jeszcze więcej, aż dojdzie to do granicy absurdu.
Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, zapomniałem się pod tym postem podpisać.

Warto tu jeszcze zauważyć, że do każdego oświadczenia majątkowego dołączane jest zaznanie podatkowe PIT, więc odpowiednie organy znają wszystkie dochody. Poza tym oświadczenie majątkowe jest narzędziem przeciwdziałającym korupcji, to czy radny silnie popiera burmistrza, czy też jest w ostrej opozycji nie ma żadnego wpływu na wysokość renty czy emerytury, bo one nie zależą od burmistrza. Pewnie dlatego w obecnym druku oświadczenia nie mówi się o rencie i emeryturze, bo w poprzednim wzorze druku te dochody były wyraźnie nazwane.

Pytanie jest inne - czy można pobierać jednocześnie emeryturę i rentę. ja wiem że z czegoś na rzecz czegoś trzeba zrezygnować. Można pobierato co sam wybierzesz ale niestety albo rentę albo emeryturę. Jaki z ciebie prawnik? Prawa emerytalnego nie znasz? Na dodatek praw emerytalnych jeszcze z tytułu wielu (jak wiemy ile ma lat bogdan) to przecież jasne że jeszcze popiera inne rolnicze dopłaty i dodatki. Czyli jeden pisowiec czy psl-owiec może mieć cztery źródła dochodu a bidoki zdani są na łaskę OPS i wy chcecie coś zmieniać?

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jest inne - czy można pobierać jednocześnie emeryturę i rentę. ja wiem że z czegoś na rzecz czegoś trzeba zrezygnować. Można pobierato co sam wybierzesz ale niestety albo rentę albo emeryturę. Jaki z ciebie prawnik? Prawa emerytalnego nie znasz? Na dodatek praw emerytalnych jeszcze z tytułu wielu (jak wiemy ile ma lat bogdan) to przecież jasne że jeszcze popiera inne rolnicze dopłaty i dodatki. Czyli jeden pisowiec czy psl-owiec może mieć cztery źródła dochodu a bidoki zdani są na łaskę OPS i wy chcecie coś zmieniać?

Ależ ja wyjawiłem wcześniej swoje wątpliwości co do oświadczenia pana Terebeckiego. Jeżeli zaś chodzi o rolnicze dopłaty, to każdy emeryt z ZUS może posiadać gospodarstwo rolne i prowadzić działalność rolniczą, ale nie może tego robić emeryt z KRUS. Jeśli posiadasz gospodarstwo rolne i spełnisz określone warunki to należą ci się dopłaty, które nie są dochodem.
Odnośnik do odpowiedzi

Można otrzymywać rentę z tytułu np.utraty słuchu (związanej z warunkami pracy) i jednocześnie pracować na cały etat.Można tą samą rentę otrzymywać będąc emerytem ? Co do pierwszego przytoczonego przypadku to jestem pewien, ale co do drugiego......??

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie specjalizuję się w prawie pracy, ale według mnie można pobierać albo rentę, albo emeryturę. Było kiedyś tak, że pracujący w hałasie i z tego tytułu mający duży ubytek słuchu, po przejściu na emeryturę mógł dodatkowo otrzymywać 50% renty, ale to już dawno minęło.

Odnośnik do odpowiedzi

A oto orły naszego emeryta-rencisty :

okręg wyborczy 1 - Terebecki B. (czyli nie wierzy w burmistrzowanie ??!!),

2 - Krzyżanowski Tomasz,

3 - Szarłan Małgorzata

4 - Chmiel Wojciech

5 - Czerkawski Andrzej

6 - Żółkowski Marcin

7 - Sadowska Joanna

8 - Urbanowicz Jolanta,

9 - Lorek-Dezor Danuta

10 - Pańczyk Paweł

11 - Małkowska Edyta

12 - Góral Karolina

13 - Tomczyk Władysław

14 - Poznańska Sylwia

15 - Gorczycka Renata

Odnośnik do odpowiedzi

2 - Krzyżanowski Tomasz,

3 - Szarłan Małgorzata

4 - Chmiel Wojciech

5 - Czerkawski Andrzej

6 - Żółkowski Marcin

7 - Sadowska Joanna

8 - Urbanowicz Jolanta,

9 - Lorek-Dezor Danuta

10 - Pańczyk Paweł

11 - Małkowska Edyta

12 - Góral Karolina

13 - Tomczyk Władysław

14 - Poznańska Sylwia

15 - Gorczycka Renata

Mam wybierać radnych z których znam tylko emeryta-rencistę??? No i znam Klemensa synka nieroba co mercedesem się rozbija. Ale radni - od początku bezradni.............. Przepraszam a ci ludzie mieszkają w naszej gminie???

Odnośnik do odpowiedzi

2 - Krzyżanowski Tomasz,

3 - Szarłan Małgorzata

4 - Chmiel Wojciech

5 - Czerkawski Andrzej

6 - Żółkowski Marcin

7 - Sadowska Joanna

8 - Urbanowicz Jolanta,

9 - Lorek-Dezor Danuta

10 - Pańczyk Paweł

11 - Małkowska Edyta

12 - Góral Karolina

13 - Tomczyk Władysław

14 - Poznańska Sylwia

15 - Gorczycka Renata

Radni po huju :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie tych radnych IFS-u i ciotki klotki. Powiat jest na drugim miejscu.

Ciotka - klotka :

1. Pastuła Barbara

2. Jarmoszko-Pożdał maria

3. Krawczyk Maria

4. Sydor Krystyna

5. WIEŻA

6. Hejman Renata

7. Topór-Kamińska Małgorzata

8. Lis Krystyna

9. Zinko Anna

10.Motyl Helena

11.Bodner Monika

12.Ramke Liliana

13..............

14.Krawczyńska janina

15.Grzegorczyk Jadwiga

Odnośnik do odpowiedzi

Ciotka - klotka :

1. Pastuła Barbara

2. Jarmoszko-Pożdał maria

3. Krawczyk Maria

4. Sydor Krystyna

5. WIEŻA

6. Hejman Renata

7. Topór-Kamińska Małgorzata

8. Lis Krystyna

9. Zinko Anna

10.Motyl Helena

11.Bodner Monika

12.Ramke Liliana

13..............

14.Krawczyńska janina

15.Grzegorczyk Jadwiga

Tutaj od razu widać orientację seksualną. Palikot z Grodzką czekają. Nie ja chyba śnię na jawie. Chociaż nie nawykłem spać o 23.00

Odnośnik do odpowiedzi
  • Neko zablokował ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...