Skocz do zawartości

Informacje na temat kodu reCaptcha

Neko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

sprawdzając funkcjonalność forum przypatrzyłem się pracy reCaptcha kodów, które jakiś czas temu wprowadziliśmy żeby ograniczyć niechciane wiadomości. O ile jestem w stanie zrozumieć, że pewne kody są trudne i sam nie byłem w stanie się połapać w tym co było na nich napisane o tyle nie rozumiem dlaczego użytkownicy nie próbują kilka dodatków jakie reCaptcha nam udostępnia. W tym temacie postaram się przybliżyć kilka rzeczy gościom.

1.

bg5hep.png

Tak wygląda reCaptcha. Mamy wpisać dwa słowa jednak czasami słowa są nawet dla nas nieczytelne dlatego nie możemy puścić wiadomości. Projektanci jednak pomyśleli o czymś ciekawym. Wprowadzili możliwość odświeżania tego kodu.

2.

11mg840.png

Na powyższym obrazku widać, który to przycisk. Teraz jeżeli traficie na nieczytelny kod, po naciśnięciu tej ikonki zostanie wygenerowany nowy kod. WAŻNE: NIE KASUJE SIĘ TO CO NAPISALIŚCIE W SWOIM POŚCIE ! ! !

3.

Jest jeszcze jedna możliwość, który polega na tym, że generowany jest dźwięk i lektor nam czyta każdą literę i cyfrę. Osobiście odradzam z tego korzystać gdyż generowanie wizualnego kodu przebiega szybciej i nie trzeba się bawić przy tym z głośnikami.

Sądzę, że jest to przydatne dla tych, którzy nie mają doświadczenia z komputerami lub nie chcą klikać coś z czym wcześniej nie mieli do czynienia. W razie problemów zachęcam do pisania o tym w odpowiedniej części forum

(link: klik) :).

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...