Neko Napisano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witam wszystkich,sprawdzając funkcjonalność forum przypatrzyłem się pracy reCaptcha kodów, które jakiś czas temu wprowadziliśmy żeby ograniczyć niechciane wiadomości. O ile jestem w stanie zrozumieć, że pewne kody są trudne i sam nie byłem w stanie się połapać w tym co było na nich napisane o tyle nie rozumiem dlaczego użytkownicy nie próbują kilka dodatków jakie reCaptcha nam udostępnia. W tym temacie postaram się przybliżyć kilka rzeczy gościom.1.Tak wygląda reCaptcha. Mamy wpisać dwa słowa jednak czasami słowa są nawet dla nas nieczytelne dlatego nie możemy puścić wiadomości. Projektanci jednak pomyśleli o czymś ciekawym. Wprowadzili możliwość odświeżania tego kodu.2.Na powyższym obrazku widać, który to przycisk. Teraz jeżeli traficie na nieczytelny kod, po naciśnięciu tej ikonki zostanie wygenerowany nowy kod. WAŻNE: NIE KASUJE SIĘ TO CO NAPISALIŚCIE W SWOIM POŚCIE ! ! !3.Jest jeszcze jedna możliwość, który polega na tym, że generowany jest dźwięk i lektor nam czyta każdą literę i cyfrę. Osobiście odradzam z tego korzystać gdyż generowanie wizualnego kodu przebiega szybciej i nie trzeba się bawić przy tym z głośnikami.Sądzę, że jest to przydatne dla tych, którzy nie mają doświadczenia z komputerami lub nie chcą klikać coś z czym wcześniej nie mieli do czynienia. W razie problemów zachęcam do pisania o tym w odpowiedniej części forum (link: klik) :).Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi